söndag 14 juni 2009

Jag hade den stora glädjen att få sjunga Sécheresses tillsammans med Stockholms Poulenc Ensemble, ett surrealistiskt stycke med text av den säregna och mycket förmögna Edward James. Åter får jag bevis på att skapande inte är enkelspårigt, att en skapande människa skapar oavsett form, disciplin och plats. Edward James mest fantastiska skapelse genomfördes i den Mexikanska djungeln – en skulpturträdgård belägen 610 meter över havet i bergen i New Mexiko. "Las Pozas" är 320,000 m2 med naturliga vattenfall och dammar som sammanlänkats med extremt höga betongskulpturer.

Tidigt 1940 for James till Angeles, och tog beslutet "I wanted a Garden of Eden set up . . . and I saw that Mexico was far more romantic” and had "far more room than there is in crowded Southern California.” Så mellan 1949 och 1984, byggde James 36 så kallade "Follies" av betong – palats och tempel inklusive "huset i tre våningar" som i själva verket hade fyra, fem eller sex plan, och huset med tak som en val, och himmelens trappor.

De många vägarna genom trädgården är formade som steg, ramper, broar, och mycket smala vindlande stigar. Det kostade James 5 miljoner dollar att bygga Las Pozas och för att betala för kalaset sålde han sin samling av surrealistisk konst! En liten tröst till mig som köpt tegelstenar och rosor för alla pengar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar